sponsor by

Tuesday, August 2, 2011

gamba passport RM1. mungkin la.

aku tau ramai pakar edit mengedit nie. tapi aku nak kongsi bagi yang belum tau, yang dah tau kau senyap! haha. blog aku bukan blog kau. ngeh2.

dalam 1,2bulan nie mesti ramai yang nak masuk ipt especially[betulke aku eja nie?] budak2 matrik+asasi uitm+ ape2 lagi yg aku masok bulan 9 nie. so, mesti la U korg minx sediakan 20,30,40 keping gamba passport. kan2?

semalam aku pegi kedai gamba, tanya kalau nak amek gamba brape, dia cakap RM15. 4 keping, kalau bg cd/pendrive suh dye passportkan gamba tu RM8, 4 keping kalau 20 keping da brape? kan. so dalam ekonomi yg tak berapa nak elok nie mari kita belajar cara2 nak kurgkan harga2 tersebut. haha. ye la, byk oo pakai duet nak sambung blaja nie. mari kite ringankan beban dgn meringankan tgn. haha.

tapi, tapi. aku tak pakai photoshop, aku pakai gimp. tapi aku rase lebih kurg je. sbb aku blaja pown dr org yang pakai photoshop. so kalau korg nak pakai ape pown tak pe. sbb tool2 dye dalam tu sume sme je aku rse.

okeh, mari mula sesi edit. mule2 amek gamba anda dalam posisi macam dalam gamba passport. iaitu muka hingga bahagian bahu. bagi yang sape tak ade kemahiran pakai gimp atau photoshop korg bole amek gamba terus berlatarkan biru.

korg amek la gamba tegak2, kepala aku teleng sket. haha.

lepas dah pilih gamba yang nak dipassportkan. haha bm aku?. pastu korg buat project baru dgn ukuran 3.5cmx4.5cm dgn ppi 300. aku pown tak tau ape ppi 300 nieh. haha. tapi ade la dekat gimp bile nak wat new image dia ade minx size sume kat template ade la benda alah ppi 300. jadi korg punye gamba tu dah diukur dgn ukuran gamba passport. kot la. hehe. pastu biru kan dye. mcm nie.

hehe, macam lawak pulak. haha.

buat new image lagi dgn ukuran 12.5cmx9cm jadila ukuran utk sekeping gamba 3r. pastu duplicate, rotate sume.


haha. akhernye sempurna. then korg pegi la kedai gamba berdekatan. cuci gamba macam biasa. balek potong sendiri. ngeh2.

p/s: dah try bgtau tau. jadi tak. haha.


suke?

2 comments:

Amoi MiyaSya said...

hebat plak sepupu aku nih :P

dyana said...

haha. bru tau ka?